
ꯀꯥꯃꯥꯈ꯭ꯌꯥ ꯂꯥꯏꯁꯪ, ꯒꯨꯋꯥꯍꯥꯇꯤ
ꯒꯨꯋꯥꯍꯥꯇꯤꯒꯤ ꯅꯤꯂꯥꯆꯜ ꯆꯤꯡꯗ, ꯑꯩꯈꯣꯌꯒꯤ ꯃꯐꯝꯒꯤ ꯃꯅꯥꯛꯇ ꯂꯩꯕ, ꯏꯟꯗꯤꯌꯥꯒꯤ ꯈ꯭ꯕꯥꯏꯗꯒꯤ ꯃꯔꯨꯑꯣꯏꯕ ꯁꯛꯇꯤ ꯄꯤꯊ ꯑꯃꯅꯤ꯫ ꯀꯔꯤꯒꯨꯝꯕ ꯈꯣꯡꯆꯠ ꯑꯃꯒꯤ ꯍꯧꯔꯀꯄꯗ ꯅꯠꯔꯒ ꯂꯣꯏꯔꯀꯄꯗ ꯂꯥꯏꯅ ꯍꯥꯄꯆꯤꯟꯕ ꯌꯥꯏ꯫

ꯇꯨꯔꯤꯁ꯭ꯠ ꯇꯦꯛꯁꯤ ꯁꯔꯚꯤꯁ · ꯒꯨꯋꯥꯍꯥꯇꯤ, ꯑꯥꯁꯥꯝ
ꯑꯥꯁꯥꯝ ꯑꯁꯤ ꯑꯩꯈꯣꯌꯒꯤ ꯌꯨꯝꯒꯤ ꯁ꯭ꯇꯦꯠꯅꯤ꯫ ꯒꯨꯋꯥꯍꯥꯇꯤꯗ ꯂꯩꯕ ꯑꯩꯈꯣꯌꯒꯤ ꯃꯐꯝꯗꯒꯤ ꯑꯩꯈꯣꯌꯅ ꯈꯣꯡꯆꯠꯄꯁꯤꯡꯕꯨ ꯀꯥꯃꯥꯈ꯭ꯌꯥ ꯂꯥꯏꯁꯪ, ꯀꯥꯖꯤꯔꯉꯥ ꯑꯃꯁꯨꯡ ꯃꯥꯅꯁꯀꯤ ꯂꯩꯃꯥꯟ ꯂꯝꯁꯤꯡ, ꯑꯄꯔ ꯑꯥꯁꯥꯃꯒꯤ ꯆꯥꯍꯤꯒꯤ ꯂꯧꯕꯨꯛ ꯂꯩꯕ ꯂꯝꯁꯤꯡ, ꯗꯤꯃꯥ ꯍꯥꯁꯥꯎꯒꯤ ꯆꯤꯡꯁꯤꯡ ꯑꯃꯁꯨꯡ ꯕꯔꯥꯛ ꯇꯝꯄꯥꯛꯇ ꯄꯨꯔꯀꯏ꯫ ꯅꯍꯥꯛꯅ ꯌꯦꯡꯕ ꯄꯥꯝꯕ ꯃꯇꯨꯡ ꯏꯟꯅ ꯂꯦꯞꯄ ꯃꯐꯝꯁꯤꯡ ꯊꯧꯔꯥꯡ ꯇꯧꯏ꯫

ꯒꯨꯋꯥꯍꯥꯇꯤꯒꯤ ꯅꯤꯂꯥꯆꯜ ꯆꯤꯡꯗ, ꯑꯩꯈꯣꯌꯒꯤ ꯃꯐꯝꯒꯤ ꯃꯅꯥꯛꯇ ꯂꯩꯕ, ꯏꯟꯗꯤꯌꯥꯒꯤ ꯈ꯭ꯕꯥꯏꯗꯒꯤ ꯃꯔꯨꯑꯣꯏꯕ ꯁꯛꯇꯤ ꯄꯤꯊ ꯑꯃꯅꯤ꯫ ꯀꯔꯤꯒꯨꯝꯕ ꯈꯣꯡꯆꯠ ꯑꯃꯒꯤ ꯍꯧꯔꯀꯄꯗ ꯅꯠꯔꯒ ꯂꯣꯏꯔꯀꯄꯗ ꯂꯥꯏꯅ ꯍꯥꯄꯆꯤꯟꯕ ꯌꯥꯏ꯫

UNESCO ꯋꯥꯔꯜꯗ ꯍꯦꯔꯤꯇꯦꯖ ꯁꯥꯏꯠ ꯑꯃꯅꯤ꯫ ꯃꯥꯂꯦꯃꯗ ꯂꯩꯕ ꯒꯟꯗꯥ (one-horned rhino) ꯈ꯭ꯕꯥꯏꯗꯒꯤ ꯌꯥꯝꯅ ꯂꯩꯕ ꯃꯐꯝꯅꯤ꯫ ꯁꯐꯥꯔꯤ ꯌꯥꯝꯅ ꯅꯣꯚꯦꯝꯕꯔꯗꯒꯤ ꯑꯦꯞꯔꯤꯜ ꯐꯥꯑꯣꯕ ꯈꯔꯥ ꯆꯠꯂꯤ꯫

ꯋꯥꯡꯕ ꯎꯁꯤꯡꯒꯤ ꯃꯈꯥꯗ ꯂꯩꯕ ꯆꯥꯍꯤꯒꯤ ꯂꯧꯕꯨꯛ ꯑꯆꯧꯕꯁꯤꯡ꯫ ꯂꯧꯕꯨꯛ ꯀꯌꯥ ꯍꯥꯏꯋꯦꯗꯒꯤ ꯎꯕ ꯐꯪꯏ, ꯑꯃꯁꯨꯡ ꯕꯔꯥꯛ ꯇꯝꯄꯥꯛꯇꯁꯨ ꯃꯁꯥꯒꯤ ꯆꯥꯍꯤꯒꯤ ꯂꯧꯕꯨꯛ ꯂꯩ꯫

ꯗꯤꯃꯥ ꯍꯥꯁꯥꯎ ꯗꯤꯁ꯭ꯠꯔꯤꯛꯇꯇ ꯂꯩꯕ ꯑꯥꯁꯥꯃꯒꯤ ꯍꯤꯜ ꯁ꯭ꯇꯦꯁꯟ ꯑꯃꯈꯛꯇꯅꯤ꯫ ꯍꯥꯐꯂꯣꯡ ꯄꯥꯠ, ꯏꯊꯤꯜ ꯂꯩꯕ ꯅꯣꯡꯒꯤ ꯐꯤꯚꯝ ꯑꯃꯁꯨꯡ ꯏꯃꯣꯡ ꯌꯥꯝꯕ ꯆꯤꯡꯁꯤꯡꯅ ꯈꯉꯅꯩ꯫ ꯃꯅꯥꯛꯇ ꯂꯩꯕ ꯖꯇꯤꯉ꯭ꯒꯥ ꯑꯣꯇꯝ ꯃꯇꯃꯗ ꯎꯆꯦꯛꯀꯤ ꯊꯧꯗꯣꯛꯅ ꯃꯃꯤꯡ ꯂꯩ꯫

ꯕꯔꯥꯛ ꯇꯝꯄꯥꯛꯀꯤ ꯃꯔꯨꯑꯣꯏꯕ ꯁꯍꯔꯅꯤ꯫ ꯑꯁꯪꯕ ꯂꯧꯕꯨꯛ, ꯕꯔꯥꯛ ꯇꯨꯔꯦꯜ ꯑꯃꯁꯨꯡ ꯀꯆꯥꯔ ꯗꯤꯁ꯭ꯠꯔꯤꯛꯇꯀꯤ ꯅꯨꯃꯤꯠ ꯑꯃꯒꯤ ꯂꯥꯏꯔꯕ ꯈꯣꯡꯆꯠꯁꯤꯡ꯫ ꯑꯩꯈꯣꯌꯅ ꯁꯤꯂꯆꯔꯗꯒꯤꯁꯨ ꯈꯣꯡꯆꯠ ꯆꯂꯥꯏ, ꯍꯣꯇꯦꯜ, ꯌꯨꯝ, ꯁꯤꯂꯆꯔ ꯔꯦꯜꯋꯦ ꯁ꯭ꯇꯦꯁꯟ ꯑꯃꯁꯨꯡ ꯁꯤꯂꯆꯔ ꯑꯦꯌꯔꯄꯣꯔꯠꯇꯒꯤ ꯄꯤꯀꯑꯞ ꯇꯧꯏ꯫






ꯁꯤꯂꯣꯡ, ꯁꯣꯍ꯭ꯔꯥꯒꯤ ꯏꯁꯤꯡ ꯇꯨꯡꯁꯤꯟꯕꯁꯤꯡ, ꯗꯥꯎꯀꯤꯒꯤ ꯁꯦꯡꯕ ꯎꯃꯉꯣꯠ ꯇꯨꯔꯦꯜ ꯑꯃꯁꯨꯡ ꯍꯤꯡꯂꯤꯕ ꯃꯔꯥꯡꯒꯤ ꯊꯣꯡꯁꯤꯡ꯫
ꯃꯦꯒꯥꯂꯌ ꯇꯨꯔ ꯌꯦꯡꯕꯤꯌꯨ
ꯍꯤꯃꯥꯂꯌꯒꯤ ꯋꯥꯡꯕ ꯆꯤꯡꯒꯤ ꯂꯝꯕꯤꯁꯤꯡ, ꯇꯋꯥꯡ ꯃꯣꯅꯥꯁ꯭ꯇ꯭ꯔꯤ ꯑꯃꯁꯨꯡ ꯖꯤꯔꯣ ꯇꯝꯄꯥꯛꯀꯤ ꯂꯧꯕꯨꯛꯁꯤꯡ꯫
ꯑꯔꯨꯅꯥꯆꯜ ꯄ꯭ꯔꯗꯦꯁ ꯇꯨꯔ ꯌꯦꯡꯕꯤꯌꯨ
ꯑꯒꯔꯇꯂꯥꯒꯤ ꯅꯤꯡꯊꯧꯒꯤ ꯀꯣꯅꯨꯡꯁꯤꯡ, ꯄꯥꯠꯀꯤ ꯀꯣꯅꯨꯡ ꯅꯤꯔꯃꯍꯜ ꯑꯃꯁꯨꯡ ꯎꯅꯥꯀꯣꯇꯤꯒꯤ ꯑꯔꯤꯕ ꯁꯥꯟꯗꯣꯛꯂꯕ ꯁꯤꯂꯁꯤꯡ꯫
ꯇ꯭ꯔꯤꯄꯨꯔꯥ ꯇꯨꯔ ꯌꯦꯡꯕꯤꯌꯨ